22 Ağustos 2016 Pazartesi

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba, karışık gündemden sıyrılıp nefes alabildiğim aktiviteleri yaparak ruh sağlığımı korumaya çalışıyorum.
Son birkaç aydır merak saldığım ıslak teknikle yün keçeden (ingilizcesi: wet felting) bir şeyler yapmanın püf noktalarından ve malzemelerinden bahsetmek isterim. Yün keçe ile yapabilecekleriniz sadece sizin hayal gücünüzle sınırlı. Tek başına yün keçe kullanabileceğiniz gibi; şifon, ipek şifon (oldukça pahalı bir kumaş!), organze ve yün iplikler kullanarak harika tasarımlar yaratabilirsiniz. Kumaşlarla beraber yün keçe kullanımına nuno felting deniyor. Türkçesinin olduğundan emin değilim. (Nuno Japonca'da kumaş demekmiş ismi ordan geliyor-ilave bilgi).

Kaynak: http://feltinelli.blogspot.com.tr/

Yukarıdaki elbise keçe ve kumaşın birleşimi için güzel bir örnek. İşin enteresan tarafı hiç dikiş kullanılmadan yapılabilmesi.

 Öncelikle ana malzememiz yün keçe. Eminim bundan yıllar önce yün keçe bulmak memlekette çok kolaydır ancak ben internette hobi sitelerinde satılan 50gr'lık minik paketler haricinde hiç bi yerde satışını bulamadım. Dolayısıyla onlardan alıp kullandım ilk denemelerimde. Renkler de çeşitli olmasına rağmen yine de istediğiniz rengi bulamıyorsanız evde kendiniz yünü boyayarak istediğiniz rengi elde edebilirsiniz.


Bunlar bahsettiğim 50gr'lık yünler. Küçük ve ilk projeler için yeterli oluyor. 

İkinci olarak yapmak isteğiniz projenin bir kalıbının olması gerekiyor. Be çanta yapmak için kargo paketinden çıkan iri baloncuklu naylonu kullandım. Hem şeklini kaybetmeyen, hem de eğilip bükülebilen ve suda bozunmayan her malzeme kalıp olarak kullanılabilir. 
Keçeleşme işlemi sırasında lifler birbirine iyice geçip, dokusu daha sıkı bir hal aldığı için başladığınız boyutla son boyut arasında bir fark oluyor. Bu nedenle kalıbınızı istediğiniz boyuttan biraz daha büyük kesmenizde fayda var. Son yaptığım çantada sağdan soldan 2-3 cm kadar çekme oldu. Bu standart bir değer değildir, kullandığınız yün keçeye ve keçeleştirme işleminin süresine göre değişebilir.

Üçüncü olarak kalıp veya sıvı sabun ve  camsil tabancasına ihtiyaç var. Kalıbın üzerine serdiğimiz yün keçe liflerini bu sabunlu su ile ıslatıcaz. Yaptığımız projeye göre su sıcak veya soğuk olacak. (Keçeyi kumaşla birleştirmeyecekseniz yani sadece ıslak keçe tekniğini kullanacaksanız sıcak su, nuno felting tekniğini kullanacaksanız ilk aşamada soğuk su kullanmanız gerekir).

Kalıbı ayarladık, üstüne keçeleri serdik, sabunlu su ile ıslattık, bir süre elimizle ovduktan sonra rulo halinde sarıp oklavayla yufka açar gibi yuvarlıcaz. İnternetteki videolarda bunun için farklı malzemeler kullanıyolar, ben bazen havluya sardım, bazen buble-wrap dedikleri hepimizin beyaz eşya eve geldikten sonra patlatmaya doyamadığı baloncuklu ambalajla sarıp yuvarladım. Bu işlemlerin detaylarını sonraki paylaşımlara bıraktım.

Son olarak projemiz istediğimiz boyuta ve sıkılığa geldiğinde içine koyup sabunu nötralize edebileceğimiz bir kap ve beyaz sirkeye ihtiyacımız olacak. Marketlerde temizlik sirkesi deyu satılıyor beyaz sirke. Az biraz (10-15 dakika) beyaz sirkede beklettiğimiz projemizi durulayıp kurumaya bırakabiliriz artık.

Her bir aşamayı daha detaylı olarak, belki videolarla sonraki paylaşımlarımda anlatıcam,

Sevgiyle kalın,

SonYaz




0 yorum:

Yorum Gönder