22 Şubat 2018 Perşembe

Merhaba, bugün ıslak keçeleme tekniğinin bir sırrını paylaşmak istedim. Keçe işlerine meraklıysanız nunofelting tekniği ile (ıslak keçeleme diye çeviriyorum) yapılmış kıyafetlere denk gelmişsinizdir. Harika bluzlar, elbiseler, eldivenler ve hatta botlar bile bu teknikle yapılabiliyor. Birkaç video izleyerek ve birkaç azimli denemeden sonra işin inceliklerini deneyimleyerek öğrenebilirsiniz. Ancak tam da bu noktada karşınıza bir sorun çıkacaktır. Keçe sıcak suda çeker. Siz üstünüze uygun bir kalıp çıkarırsınız, uzun ve zahmetli bir süreçten sonra bir bluz yaparsınız. Ama o da ne! Bluzunuz ancak oyuncak bebeğe uyacak boyutta olmuştur! Neyse ki bu sorunun da çözümünü bulmuşlar. Bizim geleneksel el emeğimiz olmasına rağmen maalesef detaylarını yurtdışından öğrenebiliyoruz. Fazla uzatmadan çözüme geçiyorum. Çıkardığınız kalıbı %30-40 oranında büyütmek. Youtube'da çok güzel bir videoya denk geldim. Sadece izleyerek bile durumu çok net anlayabilirsiniz. İşte adresi:

                           https:www.youtube.com/watch?v=yzFH7NInadQ

Özetle; duruşunu sevdiğiniz bir bluzu alıp kalıbını çıkarın. Boydan ikiye bölecek şekilde uzun bir çizgi çekip, koltuk altlarının bu çizgiyle birleştiği noktayı işaretleyin. Bu orta hattı belirli noktalarla birleştiren çizgiler çekin. Bu çizgiler üstünde gerçek uzunluğunu 1,3 ile çarparak bulduğunuz değeri işaretleyeceksiniz. Misal Kol evinin üst kısmıyla orta nokta arası 30 cm ise; 30x1,3= 39 cm yeni uzunluğumuz. Orta nokta ile kol evini birleştiren çizgiyi uzatarak 39. cm'i işaretliyoruz. Bu işlemi ne kadar çok noktadan tekrar ederseniz, kalıbınız gerçeğine o kadar uygun çıkar. Bluzun eteklerinin uzun olmasını istiyorsanız büyütme oranını %40 yapın. Yani 1,4 ile çarpın uzunluğu.


Kalıbınız doğru olduktan sonra, aynı kalıbı ister yelek yaparken, isterseniz bluz yaparken kullanabilirsiniz. Bu kalıbı kullanarak yaptıklarım ise daha sonraki paylaşımlarda, umarım ilgilenenler için yardımcı olur.

Sevgiyle kalın,


0 yorum:

Yorum Gönder